Nostalgia di bumi Swiss

Saya tiba di Geneva Airport pada pukul 12.30 tengahari. Bila tiba di airport, Yusof, pemandu Pejabat Perwakilan dah menunggu di pintu luar balai ketibaan. Saya tak kenal tapi bila keluar dari balai ketibaan dia sudah tersenyum. Yusof kenal saya melalui gambar sahaja katanya. Yusof adalah pemandu baru Pejabat Perwakilan yang berasal dari Algeria. Bila tiba di luar pintu airport, saya sedut udara Geneva yang sudah saya tinggalkan selama 7 tahun. Masih segar, sejuk, dan bersih seperti dulu..hmmm. Mulut berasap! sebab udara sejuk.

Saya ambil peluang dengan masa yang terhad melawat pekan Versoix, Geneva sebelum mesyuarat penuh dari Isnin hingga Jumaat. Takut tak sempat sebab flight balik pada awal pagi Sabtu.

Untuk ke Vesoix, saya perlu menaiki bus yang sejam sekali pada hari Ahad -- jadual saya rasa cukup pelik 1.36, 2.36, 3.36, 4.36. Siap ada tiga puluh enam minit. Tapi saya tidak terkejut sebab bas memang tiba pada pukul 4.36. Saya ambil bas yang sama iaitu bas "V" (mungkin "V" untuk Versoix) di perhentian bas berhampiran Pejabat PBB iaitu bas yang saya gunakan setiap hari masa mula-mula sampai ke Geneva dahulu. Hampir 3 bulan juga saya guna bas "V" disebabkan masih belum memiliki kenderaan sendiri. Seingat saya, untuk balik ke rumah dari Pejabat Perwakilan di Rue de Pre Bois, saya perlu menaiki sebuah bas lagi untuk ke hentian Pejabat PBB. Bila musim hujan (lebat), selalunya saya akan basah kuyup. Bila turun salji, saya akan melalui celah-celah salji yang memutih. Kekadang sengaja saya pijak salji yang belum terusik sebab syok. hahaha.

Saya bunyikan loceng untuk turun di hentian bas  Rue de Feyard ("Rue" adalah jalan dalam bahasa Perancis) iaitu hentian bas untuk pulang ke rumah masa tinggal di Versoix dahulu. Dari situ saya perlu berjalan kaki de Chemin Regiment de Conti ("Chemin" adalah lorong dalam bahasa Perancis). Bila tiba, hujan lebat!

Saya berjalan ke Chemin Regiment de Conti untuk melihat rumah lama saya. Keadaan Chemin Regiment de Conti masih tidak berubah kecuali sebuah bangunan kedutaan yang dahulunya masih di dalam peringkat pembinaan.

Kemudian saya ke pekan Versoix pula dengan berjalan kaki kira-kira kurang 1km. Ok jer sebab tak panas. Pekan Versoix terletak di sebelah tasik Geneva. Dulu kami selalu ke situ breakfast di hujung minggu. Saya tak dapat berada lama di sini sebab jam sudah menunjukkan pukul 5.30 petang. Sejam lagi akan gelap.

Tasik Geneva


Pemandangan Tasik Geneva dari Versoix


Pekan Versoix

Pekan Versoix

Comments

  1. Tuan..sy berhasrat utk melawat Zurich 2h1mlm pd hujung ogos 2018..if dari London, apa pengangkutan awam yg sesuai dan bagaimana nak booking?

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3