Mengembara ke dunia tulip

Kali ini kami hendak bawa semua ke dunia tulip pula. Semua tahu kecantikan tulip kan? Bunga yang menjadi pilihan apabila tiba hari valentine, hari konvokesyen, hari lahir, hari ulangtahun, melawat rakan sakit dan lain-lain. Cantik bila nampak sejambak tulip biru, kuning, merah, pink, dan hijau. Tapi bagaimana kalau sebuah taman yang ditumbuhi tulip sejauh hamparan mata memandang, mcm sawah padi?

Pengunjung beratur membeli tiket
Kami cerita sedikit kisah tulip. Sejarah pun kena tahu juga. Sebenarnya terdapat kira-kira 100 species tulip di dunia yang termasuk dalam keluarga Liliaceae. Tulip adalah berasal dari Timur Tengah dan banyak ditanam di negara Turki pada zaman Empayar Uthmaniyah. Bunga tulip juga adalah bunga kebangsaan negara Turki. Tulip hanya tiba di Belanda pada abad ke-16. Ketika Carolus Clusius (ahli Botani berbangsa Perancis) menulis sebuah buku mengenai tulip pada tahun 1592, tulip telah menjadi sangat popular pada ketika itu sehingga tulip yang ditaman beliau sering dicuri oleh pengunjung.

Tulip terus berkembang sehingga pada hari ini. Di mana boleh kita lihat tulip di Belanda? Di Keukenhof! Ia sebuah taman yang cukup popular dengan tulip sehingga digelar "The most beautiful spring garden in the world" atau taman musim bunga yang tercantik di dunia. Betul ke ni? Kami ada bawa anda ke Keukenhof.

Pada musim bunga, Keukenhof yang berkeluasan 32 hektar (79 ekar) dipenuhi kira-kira 7 juta kuntum bunga tulip dan bungaan lain yang terdiri dari lebih 800 species dan yang pelbagai warna. Jarak dari Geneva ke Keukonhodadalah kira-kira 1,000km melalui lebuhraya.

Lawatan kami ke Keukenhof adalah dalam siri lawatan cuti Easter ke Perancis, Belanda, German, Belgium, dan Luxemburg. Pengembaraan kami yang mengambil masa kira-kira seminggu sejauh kira-kira 2,000km melalui lima negara Eropah barat. Fuh! letih tapi menyeronokkan.

Kami tiba di Keukenhof kira-kira jam 10.00 pagi. Orang ramai sedang sibuk beratur untuk membeli tiket. Tapi teruja melebihi rasa letih beratur. Jadi tak rasa sangat letihnya.

Bila masuk sahaja...macam dunia lain! berwarna-warni...

Keukonhof hanya dibuka selama 2 bulan sahaja. Pada tahun 2017, bermula dari 23 Mac - 21 Mei.

Ashraf & Afif
Asraf bertemu kawan kelas Xeng Shiang
Ibu Ashraf & Ibu Xeng Shiang
Itik & dikelilingi kelopak bunga di atas permukaan sungai
Latar belakang sungai





Comments

  1. Assalam tuan..kalau musim winter bunga2 cantik ni memang semua xde ke langsung ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, masa winter memang takde bunga langsung. Pokok-pokok semua tinggal ranting saja.

      Delete
  2. Assalam tuan, kalau pg switzeland bulan april masih ada salji x? Sy plan nak pegi London Paris Amsterdam n Switzeland (utk ke jungfrau) bln april..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak predict. Tapi kebiasaannya ada dipuncak jungfrau.

      Delete

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3