Air terbersih di dunia!


Kali ini saya hendak coretkan tentang pengalaman menarik tentang air di Switzerland. "Air"? Apalah yang menarik sangat? Biasa saja barangkali.

Bagi kita di Malaysia, minum terus air terus dari corong-corong paip (tanpa di masak terlebih dahulu) memang agak janggal. Apatah lagi jika itu yang disediakan oleh restoran-restoran--jika gelas kosong diletakkan di sinki-sinki restoran untuk pelanggan. Pelik ya? Tak pelik jika ia adalah di Switzerland. Jika air boleh terus dimimum dari paip, bayangkan betapa bersih air yang mengalir dan bayangkan bagaimana disiplin rakyat Switzerland untuk memastikan bekalan air sentiasa bersih. Kesedaran yang bagi saya cukup menakjubkan.

80% bekalan air bersih di Switzerland mengalir dari lembah-lembah Alps dan juga dari sumber air dalam tanah (air mineral senang cerita). Yang selebihnya adalah air dari tasik-tasik natural atau buatan.

Air sugai mengalir bersih di sebuah daerah kecil Versoix
Pada mulanya saya tidak pasti kenapa gelas-gelas kosong di susun bersebelahan dengan sinki-sinki restoran. Tapi bila melihat beberapa orang mengambil gelas kosong tersebut untuk diisi dengan air paip, baru saya sedar air paip itu sebenarnya boleh diminum. Ia air mineral! Jika itu kualiti air paipnya, saya tidak hairan mengapa sumber alam ini amat berharga di Switzerland. "Berharga" di sini bermaksud ia sentiasa dijaga. Orang ramai tidak boleh membazirkan air ini sewenang-wenangnya (contoh: basuh kereta atau apa-apa tujuan lain yang menunjukkan pembaziran).

Disebabkan ia adalah air mineral, biasanya air ini tidak akan digunakan untuk contohnya, air viper kereta, atau "radiator" disebabkan kandungan bahan mineral yang tinggi. Untuk viper atau radiator, air yang khusus untuk itu boleh dibeli di kedai-kedai biasa.

Seingat saya, hanya saya seorang yang tinggal di pinggir bandar Geneva (pekan Versoix) di kalangan rakan-rakan sebejabat. Rakan-rakan lain tinggal di apartmen-apartmen di dalam bandar. Saya suka keadaan seperti ini yang jauh dari hiruk-pikuk kenderaan di bandar dengan suasana kampung. Rumah saya tidak jauh dari tasik Geneva (kurang 5 minit dengan kenderaan).

Di belakang rumah pula adalah hutan simpan Versoix yang mengalir di dalamnya sungai sejuk bersih yang terus memasuki Tasik Geneva. Walaupun pada musim panas, air yang mengalir ini masih terasa sejuk. Cuba juga untuk mandi tapi tidak terdaya, hanya basuh muka sahaja :D. Berdekatan dengan rumah pula adalah ladang-ladang bunga matahari dan kanola. Bila musimnya tiba, kuninglah keseluruhan ladang yang terbentang luas di kiri dan kanan jalan. Cukup indah pemandangan. Rindu saya. Tempat ini yang menjadi tumpuan mata dan lensa saya.

Switzerland adalah di tempat pertama dari sepuluh negara 10 negara yang mempunyai "the best tap water in the world".

R.A.S.H.I.DI.SAID

Comments

  1. baru jumpa blog ni...

    you both live in swiss ke?

    wahhh best nya

    ReplyDelete
  2. Pernah tinggal di sana selama 3 tahun 2007 sampai 2011... hujan emas di negara org... tapi hujan batu yg lagi best

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3