Berkayuh

Dua minggu lalu, lepas beli basikal saya dan isteri bercadang hendak berkayuh. Tak pernah berkayuh lagi ni....pengalaman pertama. Tak tahu macamana bila naik bukit, turun bukit, masa mana nak tukar gear tinggi dan rendah. Abang Jamie (Tokey Pinarello di Kajang) ada bagitau tapi tak ingat dah.

Barang cycling isteri sudah seminggu sampai dari UK tapi saya punya belum sampai complete kecuali boot dengan jersey. Tapi tak apa sebab kemaruk nak berbasikal punya pasal. Malam sebelum, masukkan energy drink dalam botol dan masukkan dalam peti ais biar sejuk. Mula-mula rancang nak kayuh dari rumah di Ampang tapi tak sure macamana nak masuk MEX dengan basikal. Akhirnya, tukar plan pergi dengan kereta dan parking di R&R Seri Kembangan, MEX Highway. Mula kayuh dari situ senang sikit.


Esok pagi-pagi bangun dalam pukul 6.00 pagi. Pukul 6.45 pagi naikkan dua-dua basikal saya dan isteri ke atas rack. Pukul 7.10 pagi cam tu bertolak dan sampai R&R Seri Kembangan dalam pukul 7.20 pagi. Bila sampai sana tayar basikal pulak tak cukup angin..pam bawak tapi tak berapa nak berfungsi elok. Angin masuk sikit-sikit ajer. Berpeluh jugakla dibuatnya.


Pukul 7.40 pagi baru mula cycling. Masa tu baru cuba through try & error, tukar gear masa turun bukit dan naik bukit. Ni belajar dengan cara susah-lah ni. Masa keluar toll Putrajaya lalu ikut laluan motosikal. Di laluan motosikal rupanya tarmacnya agak curam dan banyak lubang. Isteri terpaksa tolak basikal naik bukit...I expect salah masuk gear. Saya pun tak berapa selesa kayuh dengan kasut cycling yang guna clip. Susah nak tanggal dari paddle sebab kena tarik kuat sikit. Sebab tak biasa, saya buka kasut kejap dengan kasut masih attach pada paddle. So kaki ayam kejap BUT something bad happened. Ibu bjari kaki kiri tergesel atas tar, terkoyak dan berdarah. Oh God, how to put on my shoe with this bleeding toe. I asked my wife to go to the toll plaza and seek some plasters or whatever. She managed to get some from a policeman yang kebetulan ada di toll building. He advised to be us to be very careful because two weeks before a man just got hit by a car while on MEX highway.


After that we continued our cycling to Putrajaya, Precint 7 specifically. We had our breakfast there before headed back to R&R Seri Kembangan.


Lessons learnt:


1. Make sure your pump is in a good working condition or pump at home!;

2. Always bring your first aid kit; and
3. Always with your cycling gears like helmet, shoes and gloves.

It's done for that day. Next day there will be another cycling at the same place.

Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,