Bersama sahabat di Lugano

Bulan Disember :: musim sejuk :: negatif 7 darjah celcius. Kami melawat rakan dan suaminya dalam kini sedang melanjutkan pelajaran sarjana di sebuah universiti di Lugano, Switzerland. Amat jarang rakyat Malaysia melanjutkan pelajaran di Switzerland, apatah lagi bandar di Switzerland seperti Lugano. Bandar cantik dengan jumlah populasi kira-kira 70,000  yang terletak kira-kira 400km dari Canton Geneva, Switzerland yang bersempadan dengan Itali, kira-kira 80km dari kota fesyen Milan. Mereka berdua sahaja pelajar Malaysia di situ. Mungkin bandar asing bagi mereka. Mungkin.

Menyingkap sebulan sebelum itu, saya masih ingat saya menerima panggilan dari rakan saya ini, Siti Juriani dan suaminya yang menghadapi kesukaran untuk mendapatkan rumah sewa di Lugano. Ketika itu mereka sudah tiba di Lugano. Bukan tiada rumah sewa tetapi disebabkan deposit yang diminta sangat tinggi oleh agen. Deposit untuk setahun! Yer setahun. Tak masuk akal eh? Tak masuk akal dan mengarut tapi itu hakikat. Itu sistem yang diguna pakai di daerah sana. Kalau hendak diceritakan perihal tidak masuk akal tentang Switzerland memang banyak - tidak masuk akal, pelik dan lucu. Itu nanti saya coretkan dalam post yang lain. Sewa sebanyak Swiss France (CHF)1,000 sebulan bersamaan RM3,000. Bermakna RM36,000 sahaja untuk deposit selama setahun kecuali ada pegawai di kedutaan Malaysia yang dapat membuat surat jaminan untuk deposit tersebut jika kedudukan tunai tidak mencukupi.

Memang dalam kesusahan betul rakan saya ini. Minta pertolongan dari pegawai-pegawai kedutaan Malaysia di Bern tapi tiada sesiapa pun boleh menolong sebagai penjamin terutamanya bila melibatkan hal-hal kewangan. "Takpe lah Jue, sebab tiada pegawai kedutaan yang sudi menolong, biar saya sahaja yang menjadi penjamin". Saya menelefon agen tersebut di Lugano dan maklumkan yang saya akan sediakan surat jaminan deposit tersebut. Surat jaminan tersebut saya faks-kan ke agen tersebut pada hari yang sama. Alhamdullilah, pada minggu itu juga Jue sekeluarga masuk ke rumah sewa mereka.

Perjalanan ke Lugano mengambil masa kira-kira 7 jam menyusuri lebuhraya E25 pada musim sejuk disebabkan jalan dilitupi salji. Salji turun hampir sepanjang perjalanan disebabkan lebuhraya E25 melalui kawasan pergunungan di sepanjang perjalanan. Putih sahaja gunung, bukit dan pokok pain di sepanjang perjalanan. Berhenti sekali di sebuah R&R untuk makan malam. Termometer di kereta hanya menunjukkan suju negatif sahaja dan beberapa kali "Warning! black ice on the road". Kami tiba di rumah Jue pada waktu malam. Berada di Lugano selama dua malam.

"Nanti datang melawat kami yer di Geneva", bersalam dan sebelum bergerak pulang. 


R.A.S.H.I.D.I.SAID

Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3