Iran: negara minyak tanpa kad kredit

Ini negara pertama saya ke timur tengah. Mungkin belum rezeki saya lagi hendak melawat tanah anbia Mekah dan Madinah. Saya hanya diberi peluang ke tanah Iran dahulu. Sejarah Iran tidak kurang hebat pada saya--kerajaan Babylon kira-kira 3,000 tahun dulu, kerajaan Parsi. Saya mendapat pengalaman baru, melihat sendiri tanah Parsi, sebuah kerajaan yang saya kenal semasa belajar Sejarah Islam kira-kira 25 tahun dulu..

Saya di sini selama seminggu kerana bertugas bersama 5 rakan yang lain. Agak teruja. Kami ke sini dengan sat
u tujuan--berunding dengan kerajaan Iran bagi Perjanjian Keutamaan Perdagangan (PTA), walaupun ada sedikit cabaran kerana Iran dikenakan sekatan ekonomi oleh beberapa negara lain seperti Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah disebabkan resolusi keselamatan PBB dan Iran juga bukan negara ahli Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO). Iran adalah negara pertama bukan ahli WTO di mana Malaysia berunding untuk sebuah perjanjian perdagangan duahala. Dengan keadaan itu, rundingan ini agak unik. Kita lupakan dulu hal yang agak formal.

Perkara pertama dalam merancang ke luar negara adalah wang negara berkenaan. Matawang Iran adalah "Riyal". Disebabkan halangan dagangan, matawang Riyal Iran adalah "tidak laku" di pasaran dunia. Ringkasnya, anda tidak boleh membeli Riyal di mana-mana "money changer" di Malaysia. Puas mencari di Kajang, Mid-valley, Jalan TAR, tapi memang tidak ada Riyal dijual. Alternatifnya, kita perlu membeli matawang Riyal melalui matawang lain, sama ada US dollar atau Euro. Jadi saya buat keputusan untuk tukar ke matawang Euro. Saya tukar Euro kepada Riyal di Iran. Selain matawang, isu lain adalah kredit kad. Kita tidak boleh menggunakan kad kredit di Iran. Kenapa? sebabnya "Visa" dan "Master Card" (dan American Express) adalah berkaitan dengan sistem perbankan Amerika Syarikat. Apa-apa saja urusan yang berkaitan dengan perbankan Amerika Syarikat adalah tidak boleh (dihalang). Tidak menjadi masalah sebab hotel kami ditempah dan dibayar melalui Kedutaan Malaysia di Tehran. Kami tidak menggunakan kredit kad di Iran. Semua urusan menggunakan tunai. Takde masalah. Dapat kurangkan keberhutangan yang serius nanti :D

Apa yang menarik tentang Iran?

Saya sambung nanti...

Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,