Broga

Semasa zaman kolej aktiviti lasak dan 'adventurious' memang menjadi aktiviti harian. Tambahan pula saya menyertai PALAPES. Sejak memasuki alam pekerjaan aktiviti lasak semakin berkurang. Bukan tidak minat tapi disebabkan faktor kekangan masa. Saya sudah lama dengar nama "Broga" (sedap namanya) tapi selalunya saya tidak ambik kisah sangat. Rakan-rakan selalu berkongsi gambar-gambar Broga. Nampak cantik juga.

Kebetulan cuti Chinese New Year yang agak panjang (4 hari). Macam biasa buat keputusan pada minit-minit terakhir juga, pada hari Ahad untuk mendaki Bukit Broga pada hari Isnin. Macam itu lah kami selalu tidak merancang dari awal-awal lagi.

Ya. sedikit latar belakang Broga. Broga adalah sebuah bandar kecil yang terletak di persempadanan Selangor dan Negeri Sembilan kira-kira 50km dari bandar Sere
mban. Manakala dari bandar terdekat Kajang pula kira-kira 20km.

Perkara yang menjadi tumpuan di Broga adalah Bukit Broga. Bagi yang suka sukan mendaki, Bukit Broga tidaklah mencabar sangat (berbanding Gunung Nuang, Angsi dan lain-lain) tapi cukup untuk melegakan mata dan minda bila diri berada di atas puncak.

Kami bertolak dari Kajang kira-kira jam 6.30 pagi dengan keadaan pagi yang masih gelap. Ingatkan dalam keadaan pagi macam itu, orang tidak akan ramai sangat di Bukit Broga. Bila sampai kaki Bukit Broga mak aiii..kereta sudah penuh di tapak parkir. Kalau kami tiba pada pukul 7.00 pagi, saya agak mereka ini sampai sebelum subuh barang kali.

Pengunjung boleh meletakkan kenderaan masing-masing di dalam ladang sawit dengan dengan bayaran RM2.00. Tak apa, walaupun di dalam ladang sawit, keadaan agak terurus, kebersihan dijaga dengan elok. Tidak apa lagi yang ingin dicoretkan selain pemandangan yang MasyaAllah! Ia seakan pemandangan di Arthur's Seat, Edinburgh!


R.A.S.H.I.D.I.SAID

Comments

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,