Yvoire, pekan abad pertengahan

Yvoire, Perancis hanya sebuah pekan nelayan terpencil di pinggir Tasik Geneva. Sebuah pekan kecil yang menyendiri tetapi unik dengan cara tersendiri. Pekan ini pernah memenangi pertandingan "the best kept villages in 1959" dan boleh dikatakan sebagai antara bandar yang tercantik di Perancis. Pekan kecil ini kegemaran kami pada musim bunga dan panas untuk membawa rakan-rakan dari Malaysia jika mereka melawat Geneva.

Yvoire mempunya sejarah yang tersendiri pada zaman pertengahan Eropah. Bandar ini berkembang selari dengan peranan Tasik Geneva sebagai laluan utama di antara Perancis dan Itali di banjaran Alps. 

Bandar ini cantik dilawati pada musim bunga dan panas. Jadi tidak hairanlah jika bandar kecil ini memenangi anugerah antarabangsa "Landscape and Horticulture" pada tahun 2002.

Jarak Yvoire, Perancis dan bandar terdekat Geneva, Switzerland adalah kira-kira 27km sahaja atau 45 minit dengan kereta. 



Pekan kecil Yvoire, Perancis. Sebuah bandar nelayan kecil
Foto: http://www.dronestagr.am
Yvoire berwarna-warni dengan bunga yang dijaga rapi
Pintu masuk ke pekan Yviore
Bangunan yang dijaga rapi


Deretan kedai-kedai kecil yang dibuka untuk pelancong
Setelah penat, kita nikmati "jelato"

Yvoire di pinggir Tasik Geneva

Untuk maklumat lanjut mengenai pekan kecil cantik dan damai ini, anda boleh lawati laman web www.yvoiretourism.com.


 R.A.S.H.I.D.I.SAID








Comments

  1. Salam Tuan, adakah cara lain utk sampai ke pekan Yvoire selain berkereta sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Puan,

      Cara lain selain guna kereta sendiri adalah dengan menaiki bot. Tapi bot hanya disediakan di pekan Nyon. Dari Geneva ke Nyon hanya 15 minit dengan keretapi dan bot dari Nyon ke Yviore kira-kira 20 minit. Susah sikit tapi berbaloi.

      Delete
  2. Salam Tuan, terima kasih atas maklumay yg cukup membantu.. saya nak tnya, bot yang tuan maksudkan untuk ke Yviore boleh guna swiss travel pass? Nanti bila dah smpi Yviore dari Nyon, pekannya dekat sahaja dgn jetty? Saya insyAllah akak ke sana hujung bulan 3 2017. Bersama suami dan anak kecil. Pada pendapat tuan sesuai tak anak kecil dibwa? Terima kasih tuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf lambat reply. Ya boleh pakai. Pekan Nyon kecil sahaja mmg dekat dengan jetty. Bulan 3 suhu dah tak berapa sejuk jadi kalau ada anak kecil tak susah sangat.

      Delete

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3