It Gonna be a New Chapter...

Hari ini ada verification visit di sebuah syarikat di Ayer Keroh, Melaka. Macam biasa, handphone letak pada 'silent mode' sebab takut kacau masa tengah mesyuarat berbunyi.

Dekat tengahari baru perasan ada miss call dari no telefon yang takde dalam direktori, nombor bermula dari 8885 XXXX. Tak pasti miss call dari siapa. Call back beberapa kali tapi tak berangkat. Tanya kawan, katanya macam nombor Putrajaya. Hati dah tak sedap. Agak-agak ada dua sebab dapat panggilan dari Putrajaya, (satu) dari Bahagian Pinjaman JPA...tapi rasanya pinjaman study JPA dah habis bayar. (Kedua) sebab permohonan Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) untuk buat PhD..mungkin, tapi tak nak mengharap sangat...


Call back lagi..dan kali ni berjawab, saya kenalkan diri "Saya Rashidi, tadi ada miss call, maaf tak dapat jawab sebab dalam mesyuarat". "En. Rashidi dapat tak lagi news?". Aku tanya balik "News apa?". "Permohonan HLP dah berjaya". Aku pause dalam dua saat dan aku jawab ringkas "Alhamdulillah". Aku dimaklumkan lepas tu, kena attend briefing di JPA keesokan harinya dan kelas persediaan PhD akan bermula pada hari Isnin minggu depan. Kurang seminggu tempoh makluman utnuk hadiri kursus persediaan.

Lepas tu tak tau camana nak bagitau  anak-anak buah saya yang dalam masaa yang terdekat saya akan meninggalkan mereka...campur pula rasa susah hati tentangt kerja-kerja di pejabat.

Tapi apa pun..alhamdulillah, setelah beberapa kali cuba.


R.A.S.H.I.D.I.SAID

Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,