Jelajah Andalusia, Sepanyol - Around Malaga

The last day in Spain was spent exploring the city of Malaga until our departure time to Geneve. Malaga province with its Costa del Sol has around 160km of beaches facing the Mediterranean sea. We decided to visit one of the beaches known as Los Alamos beach.  Oh yeah! its winter time, so we would not able to see the typical beach view of people sunbathing, swimming and surfing.  It's just that we missed beach view since Switzerland is a land-locked country and that seeing beaches were like a-dream-come-true experience! In fact, its the first time for Alya to see the sea and beaches while Ashraf and Afif were so awed by the powerful waves.  It was very windy and the sound of big waves crashing towards the beach was so awesome for them.







Easyjet's Network in Europe
So we bid adios to Spain and headed to the Malaga Costa del Sol airport only to find out that our flight was cancelled! The only flight was in another two days! Luckily, Easyjet's customer service was so helpful! They rebooked us to the next available flights which was two days after since all flights out of Malaga via other destinations was fully booked. Hmmm extended vacation again in Malaga! They also managed to secure accommodation in Malaga for us complimentary from Easyjet. This is a normal procedure for airlines in the event they cancelled flight if cancellation was done by the airlines and that provision of alternate routes or flight beyond 8 hours waiting time. 

Citroen C3
So now we had extension of stay in Malaga and arranged for car rental from the same company.  Luck was on our side, we managed to get another car and this time a compact car from the same car company, a Citroen C3!  It seemed that in Malaga, we were able to "test-drive" different models of Citroen's cars! However, the rental rate was slightly expensive due to last minute rent.  What to do.. redha je la.... We headed to check in the hotel provided by Easyjet.  It's smaller that the apartment that we rented before but beggars can't be chooser.  At least, we have  a place to stay on.  But what to do, where to visit ?  Hmmmm... At last, we decided to head south to the end of the European continent towards Gibraltar!

~yatiseman~





Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,