Dari Geneva ke Cambridge

Easter holiday :: Cambridge. Regardless of how the world around it changes, the Europe maintains its traditional summer close-down – for a month! For me, it means no meetings I have to attend. It also means this is the best time for me to take a long break...hola!

We had our final check of the important things during our two-week on the road trip – Euros and Pounds of course!, ferry and hotel bookings and routes to take.


We booked our ferry operated by P&O from Calais-Dover-Calais totalled Euro90.00. It may sound cheap BUT that's OK if you are willing to take the 3.15 a.m's ferry.


Our two-week tour covers Ashford-Cambridge-Newark-Thamworth-Edinburgh-Glasgow-Northern Wales-Walton on Thames-London-Paris.


Ashford

Reached Ashford at 8.00am. All seemed quiet. The major attraction in Ashford is the McArthur and Glen Outlet. Frankly, that was our second time to the outlet. Pretty much the same thing except on the middle part of outlet, they had already built a kids' playground. The kids spent 15 minutes there. The top brands are there - CK, Tommy Hilfiger, Polo Ralph Lauren and few others..can't really remember.

Much to our surprise, we managed to discover the car boot sale located near Ashford. It was our first and only car boot experience. Ashraf and Afif were asking for Star Wars toy characters. The guy sold a small plastic bag with full of toys for only 2 pounds. The kids just hooray!!!

Cambridge

On the way to Newark, we decided to make a stop at Cambridge, a university town and administrative centre of Cambridgeshire, England.

Somebody told us, "if you have already been to Oxford, no need to go to Cambridge because the only different between them is the river". OK, that's 40% true. A few people (students do the part time job I think) approached us for a river cruise but we didn't take. As a university town, the major attractions are the colleges and universities based there. There are 31 colleges scattered around and we visited only a few with King's as one of them. I bought a postcard with all 31 on a page..that's enough haha.


I hope that in future we could make another trip there maybe for our sons' or daughter's graduation!! AMIN...*berangan* We almost got a parking ticket there because we parked our car on a double-yellow line. I apologised and buat muka kesian to that municipal official and he replied "you can remove you car and park you car there sir"...phewww! I have visited Oxford..hmmm..which one is better? I like Oxford more.









R.A.S.H.I.D.I.SAID

Comments

  1. dari UK nak ke other part of europe - macam france - ada train kan? ke kena menggunakan flight?

    ReplyDelete
  2. Train pun ada juga... dr paris ke london.. flight pun quite cheap esp easyjet. Kami tak pernah naik train luar Swiss... tapi semuanya mudah aje...

    ReplyDelete

Post a Comment

Terima kasih atas mesej anda. Saya akan menjawab mesej anda seberapa segera. Stay safe!

Thank you for your message. I will attend to your messages soonest possible. Stay safe!

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

10 gunung di Switzerland yang best!

Creux du Van. (c) rashidisaid Jika setiap hari mendaki sebuah gunung di Switzerland, tempoh setahun masih belum mencukupi untuk menakluki semua gunung di Switzerland. Mungkin 2 tahun atau lebih. Begitulah gambaran bilangan gunung di Switzerland. Terdapat kira-kira 450 buah gunung di seluruh Switzerland yang terletak di sebelah kiri Banjaran Jura dan di sebelah kanan Banjaran Alps. 450 gunung ini mencakupi kira-kira 2/3 bentuk muka bumi Switzerland. Di tengah-tengah pula terbentang luas bukit-bukau Switzerland. Itu belum masuk lagi kira-kira 7,000 buah tasik (103 darinya adalah tasik bersaiz besar). Nanti kita cerita tentang tasik dan gunung ini. Bagaimana gunung dan tasik ini menjadi daya tarikan pelancong dari seluruh dunia untuk aktiviti-aktiviti seperti mendaki, "jungle trekking", berbasikal (gunung dan jalanan), mengembara dengan motosikal, aktiviti ski dan lain-lain. Banjaran ini dikongsi oleh 8 buah negara Eropah: Perancis, Monaco, Switzerland, Itali, Liechtenstein,