C.E.R.N meneroka alam ciptaan tuhan

Sebenarnya banyak perkara yang hendak dicoretkan. Kalau boleh pada hari itu juga. Tapi kelemahan manusia (saya la tu!), tidak pandai mencuri masa. Oleh itu, guna alasan tidak berkesempatan dan sibuk dengan urusan kerja. My bad. 
C.E.R.N sepanjang 27km di sempadan Switzerland-Perancis

Hari ini saya nak mencoret tentang C.E.R.N. C.E.R.N? apa tu? Kepada ahli ekonomi, cikgu, pegawai bank, jurujual, pemandu, peniaga, perkataan C.E.R.N mungkin agak pelik. Tapi cuba tanya ahli fizik atau mereka yang belajar atau minat fizik C.E.R.N adalah tempat 'idaman' untuk dilawati. C.E.R.N memiliki sebuat makmal kajian partikel fizik yang terbesar di dunia. Besarnya melangkaui dua bandar di dua buah negara--Switzerland dan Perancis. Masuk melalui pintu sebelah Perancis, boleh keluar melalui pintu satu lagi di negara Switzerland. Sebenarnya, saya dan rakan mendapat peluang menjejakkan kaki ke C.E.R.N apabila rakan diplomat dari Filipina memaklumkan bahawa suaminya yang bekerja di C.E.R.N ingin menganjurkan satu sesi lawatan. Kami memberikan nama kami untuk lawatan itu.

C.E.R.N?
C.E.R.N adalah singkatan untuk European Organization for Nuclear Research atau dalam bahasa Perancis
C.E.R.N 
di mana singkatannya diambil Counsel Europeen Pour la Recherche Nucleaire. Di sini mereka mengkaji bagaimana alam semesta terbentuk. Ini kajian ilmu fizik. 
C.E.R.N wujud sejak tahun 1950 lagi. C.E.R.N menempatkan sebuah mesin yang paling besar dan kompleks di dunia. Mesin yang panjangnya melangkaui dua sempadan negara yang terdiri dari "accelerator" dan "decelerator" dan "Large Hardron Collider" sepanjang 27km (berbetuk bulatan) seberat 23,000 tan.

Terdapat lebih 7,000 ahli fizik yang menjalankan kajian di sini. Mereka mewakili lebih dari 500 buah universiti dan terdiri dari lebih 80 buah negara. 


Tempat letak kereta di C.E.R.N. Bendera 12 negara Eropah.
Di hadapan adalah Banjaran Jura di Perancis
C.E.R.N ditubuhkan pada tahun 1950 oleh 12 buah negara Eropah, dan mereka sehingga kini masih lagi menjadi ahli kepada C.E.R.N. Mereka adalah penyumbang dana utama untuk C.E.R.N. German sahaja menyumbang sebanyak CHF223 juta (RM800 juta) untuk penyelidikan sains di C.E.R.N.

Ya. Satu lagi. CERN adalah tempat di mana world wide web (www) dicipta!

C.E.R.N dan kajian sains
Saya hendak kaitkan kajian ilmu dengan islam. Maknanya islam dan sains. Sungguh hebat Al-Quran yang diturunkan oleh Allah S.W.T. yang bersifat universal--merangkumi bidang sejarah, ekonomi (muamalat), perubatan, kejuruteraan, dan sains lain. Al-Quran menyebut ciptaan langit dan bumi, itu semestinya kuasa Allah S.W.T sebagai Tuhan Maha Pencipta (Creator). Tapi Allah bagi keupayaan minda kepada umat manusia untuk mengkaji dan berfikir. Bagaimana alam ini terbentuk? Seperti juga ciptaan manusia dari segumpal darah. Al-Quran menyebut dan ahli sains mengkaji. Dari situ lahirnya pelbagai cabang ilmu perubatan yang bermanafaat kepada manusia pada hari ini kan. Itu sains perubatan tetapi bagaimana pula bumi, planet, bintang, dan galaksi? Kita lihat dan baca di dalam Al-Quran:

“Allah-lah yang telah menciptakan langit dan bumi dan segala yang ada diantara keduanya dalam waktu enam hari, kemudian dia bersemayam di atas Arsy. Kamu semua tidak memiliki seorang penolong dan pemberi syafaat pun selain diri-Nya. Lalu, apakah kamu tidak memperhatikannya ?” (Al-Sajdah [32] :4 )
“Dan apakah orang-orang kafir tidak mengetahui bahawasanya langit dan bumi ini keduanya adalah dahulu suatu yang padu kemudian kami pisahkan di antara keduanya. Dan dari air kami jadikan segala sesuatu yang hidup. Maka mengapakah mereka tidak beriman?” (Al Anbiya:30)
“Dan langit itu kami bangun dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya.” (Adzaariyat :47)

Itu antara yang disebut oleh Allah S.W.T tentang ciptaan alam semesta. Manusia di CERN, mereka mengkaji. Mengkaji tentang alam. Betulkah alam terbentuk dari satu "letupan"? Mereka ahli sains ini ingin mengkaji, membuktikannya, dan memahami. Letupan yang menyebabkan bintang, bumi, matahari, dan langit terpisah. Al-Quran telah nyatakan dalam surah Al Anbiya:30. 

Kami dibawa melawat di sekitar kompleks CERN. Perincian sains tentang setiap kajian yang dibuat di sini memang saya tidak berapa faham (terus terang!) sebab saya buat ahli sains fizik, saya ahli ekonomi. Apa yang saya faham dengan jelas adalah kos untuk penyelidikan ini, cukup banyak menelan belanja bilion euros. Itu kos yang perlu dibayar untuk merungkai rahsia alam.

Yang menjadi nadi kepada penyelidikan "big bang" ini adalah "Large Hadron Collider (LHC)" dengan bahasa mudahnya mesin yang akan membawa partikel-partikel melalui superkonduktor elektromagnetik untuk pelanggaran. Panjang keseluruhan mesin ini termasuk "beam" yang berbentuk bulatan (cincin) ini adalah 27km.

Compact Muon Solenoid (CMS)--pengesan partikel
Compact Muon Solenoid (CMS)
Pelawat diberi penerangan


R.A.S.H.I.D.I.SAID

Comments

Popular posts

Ingin mengembara ke Switzerland?

Pemandangan Switzerland dari langit Switzerland memang menjadi idaman mereka yang kaki melancong. Cantik dengan gunung-ganang dan tasik-tasik. Switzerland bukan sahaja popular dengan cokelat dan keju, tetapi Switzerland juga menjadi lokasi penggambaran filem-filem hebat antarabangsa -- Sangam; The Sound of Music; James Bond; Diwale; Crash Landing on You; video clip lagu " Jackpot " oleh Bastian Baker dannnn banyak lagi!! Saya hanya mampu berkongsi dengan rakan-rakan agar sedikit sebanyak dapat memberi gambaran  mengenai bumi Switzerland. Jauh sekali coretan saya yang hanya beberapa ribu perkataan ini dapat menandingi pengalaman anda sendiri di sana. Saya hanya dapat membantu memberi panduan dengan menulis. Pengalaman anda sendiri di Switzerland jauh lebih berharga. Jom! Saya banyak menerima pertanyaan dari rakan-rakan mengenai Switzerland. Terutamanya rakan-rakan di Malaysia. Antara soalan yang popular: (1) Apakah tempat menarik yang harus saya lawati di Switzer

Tasik-tasik best di Switzerland

Tasik Geneva (c)rashidisaid Switzerland memang mempesonakan disebabkan pemandangan yang penuh dengan pergunungan.  Jika sebelum ini saya dah kongsi tentang gunung-ganang Switzerland, kali ini nak kongsi dengan korang tentang tasik pula. Seperti juga gunung, Switzerland tidak bermakna tanpa tasik. Tasik adalah sumber air utama populasi Switzerland disebabkan Switzerland adalah negara daratan (landlocked) tidak mempunyai laut. Sebab itu rakyat Switzerland sangat-sangat memelihara tasik diorang dari tercemar. Nak nampak sampah terapung dalam tasik pun susah. Switzerland memiliki kira-kira 7,000 buah tasik yang mana 103 darinya adalah tasik bersaiz besar . Ini antara tasik yang best yang korang boleh melawat, santai, duduk, baring, lelap, makan, berkelah, ambil selfie dan wefie, mandi, berjemur, menaiki bot dan sebagainya. Memang indah dengan pemandangan pelbagai tasik yang menakjubkan. Tasik Geneva atau Lac Léman dalam Bahasa Perancis Tasik Geneva sepanjang 100km (c)ras

Halal Journey in Geneve... the Halal Meat

As I mentioned in an earlier post, there are many Halal restaurants available in Geneve.  This is due to a very large Muslim community here be it expatriates, visitors or the local population.  In fact, if you walk anywhere in Geneve center, you will always encounter many Muslims especially women wearing Hijab.  Today, I will be sharing with you where to find Halal food ingredients (later I will share about restaurants).  Boucheries: for chicken (poulet), beef (beouf) and related products 1. Geneve centre Fresh products in Geneve is a little bit pricey as compared to those in France.  However, just in case, you need to buy in small portion, these places are available for you to find the products. (a) Kamel Halal Meat Sàrl , rue de Lausanne 55, 1202, Geneva , Switzerland Opening Hours:   Monday                  Tuesday                        Wednesday                Thursday                    Friday                             9am-12pm; 3-7pm    9am-12pm; 3